Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Българските архиви в Москва и руските мераци за АЕЦ - Белене

Днес новият директор на държавния архив професор Бакалов напомни за българските архиви, задигнати от съветски окупатори през 1944 година. В така наречения особен архив е цялата ни дипломатическа история за периода 1878 – 1944 година, царския архив, архивът на националната ни банка и какво ли още не. Грабежът, разбира се е продължил и след това, като редица свитедели* твърдят, че е изнесена цялата строителна, технологична и картографска информация за обекти на "българо-съветската дружба", включително АЕЦ „Козлодуй”.

Както е известно голяма част от информацията за последната е класифицирана. Т.е. строго охранявана държавна, недостъпна дори за българските граждани. Самите обекти, и АЕЦ Козлодуй и площадката в Белене са в обсега на действие и защита от специалните служби, за което дори има специално постановление на Министерския съвет № 181 от 20 юли, т.г.

Как при това положение да гледаме на мераците на държава, която разполага с подробната информация за атомната ни електроцентрала, а най-вероятно и с подробните планове за строителството на АЕЦ – Белене ? И то информация, събрана по разузнавателен път, със съответните усилия и поети рискове, а информация, натоварена със сандъци и изнесена с благодушното съдействие на комунистическия режим.

По-важното, обаче са не мераците на руската държава, а способността на българските политици да защитят националните интереси. Ето защо вместо да се върти като обран евреин, премиерът трябва да постави ясно условие на колегата си Путин: връщате архива на атомната ни енергетика и тогава може и да разговаряме по въпросите, които ви вълнуват.

------------

* Например Георги Христозов, син на известния по време на комунистическия режим милиционерски шеф Руси Христозов

­