Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Лакърдии от вчера и днес

Купува Тодор Живков телевизор на родителите си в Правец. Отива след известно време в родната си къща и вижда, че телевизорът е счупен. Пита той какво става, а баба Маруца му казва: „Ами нали знаеш, Тошко, че когато вземеш да говориш глупости, баща ти те пляскаше през устата.”

Виц от близкото минало

 

При посещението си в САЩ премиерът се похвали за това, че у нас има” видим напредък в борбата с организираната престъпност”. Пред българи, които живея в САЩ и добре знаят, че реда и сигурността са функция преди всичко първо

на властите в градчето, което живеят, после на щата, а най-накрая на Министерството на правосъдието, т.е. на ФБР. Както е известно у нас нещата стоят обратно – битката се води първо от министъра, после от специализираната служба и най-накрая от прокурорът Чолаков от Силистра.

 

Ако разбира се бъде уведомен своевременно. Както се казва в такива случаи, на краставичар – краставици.. И то борисовки, изобилно торени с изкуствено минало.
……………….
„Ройтерс” твърди, че България трябва да подобри качеството на образователната ни система и че учебните програми са остарели. Във „Фрогнюз” Веселин Методиев вижда надежда в това, че Йорданка Фандъкова, а след това Сергей Игнатов провеждат реални реформи и че са първите, които правят това след 2001 година /разбирай след него самия като министър в правителството на ОДС/. Като изключим премахването на ВАК, аз такава реформа не виждам. Виждам държавата /а не родителите, учениците и местните общности/ навсякъде. И не министър Игнатов е човекът, който ще забие ръждясалия си ятаган в мухлясалата парадигма на българското образование – да се обучаваме, а не да учим. И друг път съм казвал, кучета го яли българското образование, ако е функция на министерството, а не на местните общности. Докато училището ни се управлява от назначени от министерството директори, а не на партиципативен принцип от настоятелства, реформата ще я прави министърът и подопечните му. Останалите ще гледат, ще дават интервюта или пък просто ще пращат децата си в чужбина.
---------------

Пак при посещението си в САЩ премиерът рече, че след 5-6 години ще станем средноевропейска държава. Казано буквално това означава, че през 2016 година средната работна заплата у нас би трябвало да бъде над 5000 лв. При такъв темп на развитие, най-вероятно в навечерието на изборите на 2013 година средният гласоподавател у нас би бил със среден доход поне от порядъка на 3-3500 лв. Ето, защо като истински десен премиер Борисов поне малко трябва да се поучи от хора като Джеймс Бюканън и да вземе да пусне бюлетината на ГЕРБ на Българската фондова борса. Ако опашките са такива като за паспортите, може и да няма нужда от избори след три години