Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

А пък аз се чудех кой е носил тефтерите на Евгени Танчев *

Да е жив и здрав бай Неделчо Беронов, ще си каже всичко

Миналата година, на една дискусия за съдебната реформа, организирана от Гражданска инициатива „Справедливост”, бившия конституционен съдия Неделчо Беронов обясни на присъстващите колко е важна икономиката за развието на България. Сепнах и си викам, то човекът вече възрастен, какво да му търсиш кусур. Вчера, обаче, в интервю за Труд пенсионираният правист я кара съвсем по-същество.
Не бих се спрял на интервюто, ако през 2006, повлякъл след себе си шлейфа на синьото минало, не бях пуснал бюлетината за кандидата на Синята коалиция. Че на всичкото отгоре проагитирах де що сварих хора около себе си.
Това, че старецът разсъждава върху бедността, малоколтурието на младежите и клептоманията на едро на властимащите, да махнеш с ръка и да се усмихнеш. Дето се вика, дал му господ осемдесет и кусур лазарника, може да поучава.

 

Не можах да обаче да понеса разсъжденията му за дереджето на съдебната власт. Хеле пък следното изречение:
Когато правехме институцията Висш съдебен съвет през 1991 година, бе взет моделът от Испания. Знаете ли парламентарната квота за ВСС как се избира там - с две трети мнозинство! Това го има в образеца, но у нас бе спестено като изискване - тази част е отрязана!”
Тук не става дума за компетентността на прависта,защото тя твърдо е под съмнение. Първо, мнозинството не е 2/3, а 3/5. Второ, в Испания прокуратурата не е представена в техния Генерален съвет на съдебната власт. Трето – по-голямата част от този съвет (12 от общо 20 члена) се назначава от краля. Както виждате – нищо общо с нашенската съдебната система.
Но по-неприятното в случая е, че бившият депутат на ОДС, бившият конституционния съд и бившият кандидат на Синята коалиция за президент, твърди, че е участвал в изработването на сегашната Конституция. Същата тази конституция, заради която неговата партия напусна Великото народно събрание, а нейните депутати не положиха подписите си под нея.
Ето ти тебе ново двайсет. А пък аз толкова години се питах, кой ли джанъм е държал тефтерите на главния шаман Евгени Танчев. И е подтичвал между Янаки, Гиньо, Велко, Любен и останалите башмайстори.
Ама така, с времето всичко си идва на мястото. Само дето бюлетина и младост, казват хората не се връщат.
  ----------
* Главният конституционен съветник на башмайсторите, син на дългогодишния предводител на БЗНС Петър Танчев, по-късно конституционен съдия, председател на Конституционния съд, юридически съветник на президента Георги Първанов