Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Хронология на баланса

Как само за една година разцъфтя българо-сирийската дружба

Днес, покрай публикацията в блога си за опростените 54 милиона долара сирийски дълг към България, Иво Инджев ме подсети, че нещата в тази история имат свой контекст. Сам по себе си той поражда много въпроси и затова ще маркирам по-важните събития в балансираната политика на на правителството спрямо тази близкоизточна държава.
2010 г.,24-25 април. Посещение в Сирия на премиера Борисов, придружен от трима министри в Дамаск. Срещи с Асад и премиера Наджи ал Отари.
2010 г., 9-10 ноември. Башар Асад е на официално посещение в България. Срещи с президента Първанов и премиера Борисов.
2010 г., 25 ноември. Изтича в медиите информацията за опростените 54 млн долара дълг на Сирия към България.
31 март 2011. Българското правителство одобрява проекти за споразумения с режима на Асад – промишлено и информационно. Предвижда се те подписването им да стане на сесия на българо сирийския смесен комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество. Тъй като конфликта в Сирия вече е започнал в официалното комюнике на правителството е отблязано многозначително, че „Форумът ще се проведе в Дамаск, когато обстановката го позволява.”
2011, 10 април. Посещение на външния министър Николай Младенов и срещи с Башар Асад и със сирийския си колега Уалид ал Моалем. След началото на конфликта на практика единствено той и руския външен министър Сергей Лавров са гостували на Асад.
2011, 26 април. Министерството на външните работи на Република България предупреждава официално българските граждани да не пътуват до Сирия.
2011, 9 май. ЕС приема първия пакет от санкции върху режима в Дамаск.
2012, 1 февруари. Повишен е рангът на посолството ни в Дамаск.(!) Временно управляващият легацията ни Димитър Михайлов става извънреден и пълномощен посланик.
Както виждате удивителен разцвет на българо-сирийските отношения в рамките на календарна година, между април 2010 и април 2011 година. Рекапитулацията е: две срещи на високо равнище, четири срещи на външния ни министър със сирийския му колега, два одобрени проекта за търговски споразумения, че даже и опростен дълг. И като капак на всичко, повишение на дипломатическия ни представител точнокогато вече се стреля на поразия.
И тъй като, когато стане дума за балансираната ни политика по отнощение на много близкоизточни и една съвсем източна страна, винаги се сещам за, Първо главно, за токмаците и за бизнес *, питам: да не се окаже утре историята на премиера с Мишо Бирата, само една невинна лудория?
-------------
* Да припомня само, че при срещата на Асад с Първанов става дума за износ на електричество за Сирия. Повече подробности сигурно знае Богомил Манчев, така че питайте него.