Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Как огняроинтелигентите * пишат закони

Писмото на агента на ДАНС от предходния постинг ме подсети, че мога да кажа няколко думи по темата. Може би не ви понася разнищването на законите, но пък други не могат и да ги пишат.
И така нека надникнем в кухнята на вицепремиера Цветанов и подчинения му кулинарен персонал.
Първото, трябва да знаем за милиционерите е, че когато те правят закони вкарват, така да се повече играчи. С цел по-късно по-лесно да се подхвърля топката. Така например в Закона за националната сигурност (ако изпиша пълното му име, ще отиде още една страница) управлението на системата е поверена на три фактора – президента, Народното събрание и Министерския съвет. Загадката, разбира се е Народното събрание. Вярно, че то е част от държавното управление. Но е вярно и другото, че работата на парламентите по света е да правят закони и да контролират правителствата. Когато правят първото, най-често те получават проектите в готов вид. От Министерския съвет, на който това е една от най-важните задачи.
Ако приемем, че Народното събрание е част от управлението на системата за национална сигурност, значи освен премиера, освен премиера, трябва да питаме и него какво става с разследването на атентата в Сарафово.
Но хайде, да не им връзваме кусур на милиционерите. Объркали са се, покрай тях са объркали и интелигентската част в правителството. Щото нали, знаете, правителството е колективен орган – гласува и интелигентът Игнатов, и огнеборецът-премиер.
Второ, с която трябва да сме наясно при тази по-особена дейност на миционерите е, че те обичат да обгръщат така да се каже необята и да го свиват до размерите на железен юмрук.
По този начин се постига невиждан в Европа интегритет на системата за национална сигурност.
Тя се състои от едно компактно и многолюдно ядро, наречено МВР, в което преобладават службите за обществен ред.* От другата страна имаме брауново движение между няколкото ядра на специалните служби – НРС, ДАНС, служба „Военна информация” и НСО.
Двете страни имат съвсем различни задачи. И докато в едната има институционална координация под мъдрото ръководство на министър Цветанов, другата е в насипно състояние. И ще разчита на добрите решения, които евентуално ще взема Съвета за сигурност към Министерския съвет.
Третия пункт, това са самите решения, до които дойдохме по естествен път. Както казва агента под прикритие – не е ясно дали този орган е директивен, съвещателен, консултативен или пък анаталичен. Но тъкмо това е целта на занятието и тук милиционера си е в стихията. Важно е да се държи в шах противника и да не знае с какво ще го удариш по главата в следващия момент. С решение, с пространен анализ или с дълга и цветиста реч на премиера, която няма да можем да прочетем по причина, че заседанията на този орган ще бъдат закрити.
Като краен ефект от закона, нещата си застават на мястото. Ще имаме пълен контрол над службите, коя от коя по-различна. За утешение ще им направим закон за всяка една от тях.
Но нека, нека най-накрая, отместим фуражката встрани и погледнем на нещата по-сериозно.
Държавата, в която в момента са премиера Борисов и министър Цветанов е обособила своите специални служби в Централен координационен комитет при Министерския съвет. Ако приближим малко към Балканите, ще видим, че в Турция има Съвет за координация на националното разузнаване към правителството. На север от нас, пък румънците има Съвет за отбрана при президента, който осъществява ръководството и контрола върху специалните служби. Идентична е картината и по на запад от нас. Във Великобритания към правителството има Комисия по разузнаването и службите за сигурност. В Германия канцлера Меркел има Федерален съвет по сигурността с приоритет пак специалните служби. Не е по-различна картината и във Франция, където към премиера Еро има Междуведомствен комитет за разузнавателна информация.
Сами виждате, че повечето правителства в Европа са отчели спецификата на дейността на разузнавателните служби и са създали специални органи за координация.
Нашите милиционери, обаче никога не са отбирали, не отбират и днес от такива тънки неща като разузнаване. Ако имате познат в службите, питайте го.
Ще ви каже същото.
-----------------
* Има и мутроинтелигенция, особено в бизнеса. До неотдавна пък имахме и монархо-комунисти. Въобще смесените форми на бизнес и управление са мода през целия така наречен Преход.
** Съгласно българското законодателство има служби за опазване на обществения ред, сиреч полицията и специални служби (разузневане, контраразузнаване и пр.)


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма.