Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Референдума: какво се случва

Съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление, сроковете, които се отнася до провеждането на референдума вече текат. До три месеца от внасянето на подписката,т.е. до 27 октомври, Народното събрание трябва да е взело своето решение. След обнародването му, президента Плевнелиев разполага с един месец, за да обяви датата за провеждането на референдума. Тя не може да бъде по-рано от два и по-късно от три месеца ,от дата, на която е публикуване в Държавен вестник парламентарното решение.
В случай, че решението излезе през първите дни на ноември, опцията до два месеца от излизането му отпада, тъй като датата би се застъпила с Коледа и с не толкова подходящите дни непосредствено след Нова година. Най-вероятните дати за провеждане на референдума са 2 или 3 февруари. Лесно можете да ги изчислите и вие, като имате предвид крайния срок по закона и предвидите здадължителната 30-дневната

 

кампания преди датата.
Извода, който можем да направи от всичко това е, че веднага след коледните и новогодишните празници политическите партии у нас влизат в кампания.

 


Какво следва от референдума

Тук си заслужава да отбележим няколко неща.
Първо. За първи път, далеч преди кампанията за парламентарните избори, партиите ще трябва да свалят картите. Погрешно е да смятаме, че референдума ще засегне само „Белене” и ядрената енергетика. Най-вероятно в сблъсъка по време кампанията на преден план ще са ключови въпроси, свързани с външната политика на България, с взаимотношенията ни с партньорите в ЕС (в контекста на Южен поток), цените на тока и горивата, монополите и пр. и пр. С една дума: ще сгреши онзи, който смята, че дебата ще бъде воден на тясното поле на енергетиката.
Второ. С предимство ще са „старите” партии. Кампанията се провежда съгласно правилата, залегнали в Изборния кодекс и парламентарно представените партии, че имат познатото предимство в медиите.
Трето. Референдума осуетява всякакви намерения за организиране на нови коалиции и дори за поява на нови партии. Ясно е, че първите три месеца от годината (до обявяването на резлутатите) са пропуснато време за мераклиите за бъдещия парламент.
Четвърто. Практически още в началото на декември, партиите ще бъдат настроени на изборна вълна. Парламента го чака дълга ваканция, може би до началото на март. След това той ще има месец, най-много два, белязани от предизборно напрежение месеца. Така, че го пишете отписан. И повече от законопроектите ще отидат в кошчето. Може би за добро.
Пето. Комшиите ще ни наблюдават с любопитство, а и ще привлечем в известен смисъл вниманието на Европа.
Шесто. Службите ще продължат да търсят радикални ислямисти по Родопите, Благоевградско и Североизточна България. През това време руснаците и техните поставени лица у нас усилено ще пазаруват медии.


Още важни последици

Референдума едва ли ще покаже ясно съотношението на силите преди парламентарните избори. Всеизвестно е, че членската маса на българските политически партии не съвпада с числото на противниците или пък привържениците на проекта „АЕЦ- Белене”. В това отношение, освен на своя железен електорат, БСП най-вероятно ще разчита и значителна подкрепа от средите на ГЕРБ. И ще я получи.
Допитването ще бъде тест за партиите учредени до средата на тази есен. За разлика от старите партии, които ще броят редиците, новите партии ще отчитат влияние. А по време на кампанията, пък на база на своите послания ще получат нови възможности за структуриране.
Разбира се, има и други неща. Но за тях по-нататък. На най-важния въпрос, какъв ще бъде резултата, естествено не мога да отговоря. Всичко ще зависи от избирателната активност. Мисля, че ако е висока, всичко ще е наред. Ако не е, тогава ще чакаме какво ще каже Ахмед Доган.
Що се отнася до мнението ми за самия референдум, аз и друг път съм го казвал. Жалко, че първия референдум от 80-години насам (като не броим, разбира се фалшивия през 1946) e допитване за едно енергийно предприятие. А не например за избирателната система или пък за или против нова Конституция.
 

----------


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма.