Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Рапъри и милиционери


„Взеха ни сърцата,искат и душите ни,
искат да сложат лирета на мечтите ни.
А духът ми,български свободен ,
искам щастие за всеки в моя край роден.
Време е вече да скъсам оковите,
да стигнем далеч и ний сме новите.”

"България си ти": Мишо Шамара, Трой, Конса
 

 Милиционерите не обичат рапърите. В МВР е предпочитат рупори. Като Веско Маринов, например. Статистиката сочи, че нито един полицай не хипхопничи в извъработно време. От друга страна и рапърите нямат вкус към полицейската работа. Те са

 

 

себични и винаги се представят пред публиката на висок глас. Полицаите пък обратното. Когато спрат гражданин и му поискат документите, те много рядко казват името си, длъжността и управлението, в което служат.

Не че в полицията няма лирични души.

 

Не че сред полицаите няма жадни за свобода и за свободен въздух. Но хората на реда са обсебени от.. реда. Гражданите също. И когато ви спре катаджия на пътя, вие знаете какъв е реда. (Все едно нищо не съм казал). Ако пък на пътя ви махне рапър с пура и ви спре, вие няма да знаете какъв е реда. И ще сте в небрано лозе какво да правите в такава необичайна ситуация.
Както знаем, обаче противоположностите се привличат. Понякога неудържимо. От памтивека полицията изпитва неудържимо влечение към срещи с хората на изкуството. От друга страна пък интелектуалците, на които кусура им е, че вечно се чувстват виновни за неоправията в света, имат комплекс от хората на реда.
Понякога всичко това добива комични измерение. Като например вчерашната спявка в следственото на рапърите Мишо Шамара и Серафим Мартинов – Сарафов. Признавам, че се смях на глас, когато прочетох името на следователката Молячка. Много неподходящо фамилия за един строг представител на съдебната власт. Комедията продължи и в парламента, където рокера Станишев ще застъпи за рапърското съсловие и дори за малко да изпее сакралната фраза: "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба". Но се сдържа и само я произнесе. Това за мензиса и киселата мацка, обаче спести. Часове след това, в студиото при Милен Цветков самият Мишо Шамара си поиска хонорара от БСП.
Все пак, сигурен че като най-красиво изпълнение ще бъде оценено това на главния прокурор Борис Велчев. В разговор насаме с подчинения си прокурор Милко Момчев, той е изразил несъгласие с неговите аргументи срещу рапърите. На играта на умиращия лебед най-вероятно би завидяла самата Вера Начева, примабалерината на Берлинския Щатс-балет.
Но аз се отплеснах. А идва есента – златна, дъждовна, бурна, улична и всякаква. И подготовката тече.
И при рапърите, и при полицаите.
Дали пък няма да ги видим на площада едни срещу други?
Ха-ха! Време е за рап, за брейк денс, пак за графити върху паметника на окупаторите, за диджеинг... И всичко останало срещу поясите по карате и тай куондо.
За да се насладим после на един хубав затворнически рок на властта.
.........


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма.