Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

От утре ще бъда по-кратък

Отменям пълния член в този блог

Лято e. Хеле пък август. Рано е за политика, късно е да планираш почивка. Какво му остава на човек, освен се замисли върху правописа. Тъкмо това направих. И след много мислене, взех решението: ОТ УТРЕ В ТОЗИ БЛОГ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ВИЖДАТЕ ПЪЛЕН И КРАТЪК ЧЛЕН..
От утре се прощавам с това чудновато изобретение на българските възрожденци (Неофит Рилски), усъвършенствано по-късно от Любен Каравелов, после от Тодор Иванчовци, от земеделци и от комунисти (да не останат и те по-назад). Блогът си е мой и правото му да пиша в него, както аз си знам - също.
Ако трябва да изложа мотивите за тази моя дързост, те са съвсем прозаични.

 

Винаги съм бъркал (макар да кажем, че знам правилата) това правило. Ето, например вчера в заглавието на постинга за правителствения самолет, пак го пропуснах и се наложи да го поправя. Както се казва 53 години стигат! (Пиша свързани изречения от 6 годишен).
Разбира се, освен този прозаичен мотив има и други.

 

Така например, не мога да понеса това „ът”, когато става дума за президента, за премиера, за еди- кой си министър, за кмета и.т.н. По причина, че като плеснем накрая пълния член в мъжки род и все едно ги пишем понятията с главна буква. А у нас все пак има политически плурализъм, свободни избори и мандатност на управниците. И Бойко Борисов не е единственият ни премиер, нито пък Йорданка Фандъкова окончателният кмет на София. Стоп! Ето току-що употребих за последен път тази омразна форма. И дори не ми се спира да помисля дали е било правилно или не.
За всеки случай проверих дали има Закон за българския език. Слава богу! Няма. А когато закон, няма и санкции. Така че нито Волен, нито човек на образователния министър Игнатов могат да ме посетят с квитанция в ръка.
Все пак, за да няма чудене, бележки, назидания и пр., известно време под всяка публикация ще има уточняващо изречение: „В този блог не се използва пълен член. Автора не накърнява никому правата. Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма и свободната употреба.”
Ами хайде – до утре! Без пълния член. Тъкмо ще паднат известен брой знаци, ще стана по-кратък и няма да ви досаждам толкова.

 ---------

Колаж: Plovdiv media