Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

От неутралното ляво предупреждават неутралното дясно

Днес, в интервю за Медиапул, Йордан Христосков, някогашен експерт на Конфедерацията на труда „Подкрепа” предпреждава за задаващо се бедствие. Вари ги печи го, Данчо си е ляв и ще повтаря чак до края на света, че майката му е да се върне прогресивно-подоходния данък и да се стимулира потреблението. На пък екс шефа на НОИ е прав в един много съществен пункт: управляващите се готвят за похарчат повече, отколкото ще произведем през настоящата година.
Не го знам министър Дянков какъв процент икономически растеж предвижда, но според МВФ може да я докараме най-много до 0,8 на сто. Ако наложим тази прогноза върху миналогодишния БВП, който е малко над 75 млд лева, ще получим някъде към 800 млн лева.
Според икономистът Христосков, за увеличението на пенсиите, и не в крутия му вариант, на управляващите ще им трябват поне 600 от тези 800 000 млн. Ако към тях прибавим увеличението на заплатите на военни и на полицаи,

 

растежът вече е изяден и даже може да сме на червено. Отделно ред други харчове ще има правителството. Къде за Южен поток, къде за някои вътрешни бакии, които е забъркало съвсем не навреме.
А както пак правилно отбелязва икономистът – паричният резерв е на санитарния минимум.
И знаете ли какво става с такива премиери, който се пъне публично да говори, че догодина няма да сме най-бедната страна в Европа ? В смисъл, когато в хазната няма достатъчно пари, за да раздаваш? Или стават по-ниски от тревата или пък се обръщат назад и започват още по-силно да сипят огън и жупел върху предишното управление.
Мисля, че нашия случай, ще е второто.
А междувременно се молете, така както ги хвалят от Брюксел, милиционерите да не ударят един микробанкрут. Колкото за разбуждане от дългия сън.