Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

България трябва да участва пълноценно в опазването на мира и на международния правов ред

Днес в Брюксел тече срещата на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО.  На форума ще бъде обсъден твърде важния въпрос изграждането контролно-командни центрове на Алианса в шест източноевропейски страни – България, Литва, Латвия, Естония, Румъния и Полша. През идната 2016 г. Дейността на центровете ще бъде координирана от централния щаб в полския град Шчечин. У нас контролно-командния елемент ще бъде разположен в София, в една от сградите на Министерството а отбраната.
През идната годината в източноевропейските страни ще бъдат разположени около 5000 военнослужещи от 8 страни-членки на НАТО. Не ще и дума, че тази численост пренебрежимо малка спрямо въоръжените сили, разположени в европейската част на Русия. И сам по себе си е красноречива илюстрация на сдържащата тактика, която Алианса е готов да приложи срещу евентуална агресия на Путин по отношения на някоя от съюзните страни.
Въпреки този очевиден факт, у нас червенокафявите рубладжии от АТАКА, левичарите и русофилстващите либерали си съдраха гърлата да обясняват в медиите, че България се готви за война.  Особено хитроумна е позицията на последните. Така например, в едно свое интервю бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков издигна слоганът „Винаги с Европа, никога срещу Русия“. Ще рече човек, че ако на Путин му хрумне, освен Крим да си прибере окончателно и Приднестровието или пък да анексира някоя от прибалтийските републики, България може и да не изпълни своите задължения по чл. 5 от договора. Колко удобно за Путин! Няма нищо по-добре за него от това имперската му политика и самият той да бъде отъждествявани с Русия.
Сигурен съм, че на форума министър Ненчев ще защити българските национални интереси, които са изцяло в синхрон с политиката на ЕС и НАТО като цяло. Още повече, че само преди два дни той заяви публично, че Русия нагнетява у нас напрежение и паника у нас.
Хибридната война на Путин срещу България, или поне на елементи от нея, вече е факт.
Към нея спокойно да впишем и сагата около 33-те хиляди архивни единици, които служба „Военно разузнаване“ трябва да предаде на Комисията по досиетата. И съответно опитите на рубладжиите да укрият и агентурата, споделена с някогашното Разузнавателно управление към Генералния щаб на Съветската армия (ГРУ).
Ето защо, страната ни не може да бъде изключение от намеренията на Алианса да укрепи сигурността по своите източни граници. Включително с военно присъствие на сили за бързо реагиране, които да бъдат разположени на българска територия.
Това, последното, разбира се е мое лично мнение.