Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Управляващите се готвят да подслушват без да бъдат обезпокоявани

Правителственото мнозинство в парламента е на път да премахне Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Без кой знае каква аргументация и дори съгласувано с кабинета, както вчера се изтърва в ReTV депутатът от ГЕРБ Павел Димитров. Не че съм кой знае какъв фен на промените в закона, които извърши кабинета на Станишев, още по-малко на членове на Бюрото като например Бойко Рашков и Нестор Несторов. Но смятам, че идеята за независим надзор принципно е добра и не случайно получи добри отзиви навън, в частност Европейския комитет за зашита правата на човека..

Разбира се, ще бъде наивно да приемем аргументите вносителите за спестените пет милиона на бюджета и за по-строг контрол от страна на съответната парламентарна комисия. Само човек с развинтено въображение може да си представи как група народни представители изпълняват такава сложна дейност,изискваща време, квалификация и техническа съоръженост. Още по-наивно ще бъде пък да се съгласим с констатациите в медиите за политическа чистка. При положение, че има достатъчно сносни номера, които кабинета може да извърти в течение на време, така че да подмени състава на Бюрото.

Ако търсим верният отговор, най-добре е да не изваждаме въпроса от цялостната визия на кабинета по отношение на реда и сигурността в страната. Дори и да не нехаете за разрастването на ведомството на министър Цветанов и предстоящото ужилване на бюджета има нещо, което задължително ще ви притесни. А то е, че успоредно с премахването на Бюрото, специализираната дирекция „Оперативни технически операции”* в МВР става служба за сигурност и съответно още по-недостъпна за граждански контрол.

Ето така се затръшва вратата под носа на любопитните граждани. Най-вече пред онези, които възпитано чакат 100-те дни на кабинета.

------------------------

* Дирекцията, която се занимава с "тънките" работи – т.е. послушване на телефони, контрол върху електронни комуникации и пр.­