[Начало] [За мен] [Непубликувано] [Неподписано] [Публикувано] [Най-смешните клипове на прехода] [Галерия] [Контакт с мен] [Блог]

Блогът на Пламен Даракчиев


Дописки, приписки, разкази за случки, събития и хора

 

Блогове


Честита баба Марта на всички ! Мисля, че днес е подходящ ден за промяна. Харесва ми сам да си върша работа и имах някаква надежда, че ще успея да съчетая нещата в този сайт така, че да добавя някои от екстрите, които има блоговата форма. Уви, минало ми е времето да задълбавам в Javascript и PHP. И по тази причина, колкото да не ми ще --  влизам в калъпа. Ето, от тук или пък от менюто над главата, можете да влезете в моя блог.  Бъде снизходителни, някой и друг ден, докато успея да го подредя.

Дати

7 декември

14 декември

25 декември

10 януари

4 февруари

Книги

 
 

Хора

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ал. Божков

Блогът за икономика

Васил Гарнизов

Димитър Аврамов

Здравко Цанков

Калин Манолов

Комитата и Стойчо

Мегафон

Милен Радев

Нели Огнянова

 

отдАлеко

Понеделник 19 март 2007

Петър Стоянов

Май става нещо в СДС

Юлиян Попов

През последните седмици случаят с Георги Константинов и предупреждението за изключване от ЕНП очертаха едно ново развитие в СДС. Имах възможност тези дни да чуя лидерът на СДС Петър Стоянов на събрание с част от актива на софийската организация. Беше въодушевен. И има защо. И в двата случая СДС тества успешно системата.

Юлиана Николова

 

Сайтове

 

Институт за пазарна икономика

Media Times Review

Пълен текст

 

Сряда 14 март 2007

Архив

За кмета, пъдарите и гражданите на София

 

 

Декември 

Както вече сте забелязали новият ми блог не иска да работи като хората. До 2-3 дни ще тръгне, а дотогава съм в нещо като антракт. Тъкмо подходящо време да кажа още нещо за себе си. По-точно за моята работа. Тези дни тя стана особено актуална след ред публикации във вестниците. Става дума за Столичният инспекторат и разбира се за инспекторите с многото задължения и малките заплати, както отбеляза в своето фолио седмичника "Капитал" в последното си издание.

Януари

 
 
 
 
 
 

Пълен текст

 

Неделя, 4 март 2007

 

Защо не празнувах 3 март

 
 

На тази дата бих отишъл на панахида. В памет на загиналите по българските земи руски, белоруски, украински, финландски и румънски воини. И нищо повече. С други думи, не ме интересуват формените паради на президента Първанов нито словесните на Божидар Димитров и Андрей Пантев. Ще дойде ново поколение историографи и изследователи и ще постави фактите на мястото им. И не става дума само за историческите факти.

 
 
 

 

 

 

 
 

Пълен текст

 

Събота, 3 март 2007

 

 

Един незабележим вот или защо наглостта винаги успява, когато отсреща липсва равносметката

 

 

 

Едва ли някой е очаквал вчера да бъде разклатено правителството на тройната коалиция. И все пак, поне симпатизантите на опозицията са имали някаква надежда за морално надмощие над обръгналите в изкуството на лъжата депутати от мнозинството. За съжаление, надеждата не се сбъдна. Защо ли ?
Не съм склонен да обвинявам бившите комунисти за тяхната демагогия. Това е все едно да обвинявам някой, който всяка вечер ме причаква пред дома ми и ме пребива от бой, а пък аз твърдя, че е лош човек, вместо една вечер да се прибера с камък в джоба.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пълен текст

 

Четвъртък, 1 март 2007

 

Отиде си Любо Данчев

 

Внезапно. Така както бе внезапен във всичките начинания -- седмичника "Седем", книгите /една от които "Мир или Садам" издадохме заедно/, редица от акциите му в сайта Още инфо, последното му начинание -- едноименният седмичен вестник. Имаше някакъв порядък в тази негова спонтанност, която само той си знаеше. Днес си мисля, че животът може и да бъде поредица от щастливи хрумвания, от простички идеи. Толкова много, че да има за повече от един. И когато по божията воля не можеш да го довършиш този твой, единствен живот, тогава надеждата е в приятелите. А Любо ги имаше, има ги и днес.
Бог да го прости и да намери душата му покой!

 

 

 
 
 
 
 
 
   
 

Вторник, 27 февруари 2007

 

Да прочетем заедно Конституцията ІV

 

 
 

За това как в чест на президента паднаха имунитетите на магистратите

 
   
 

И така имунитетите на магистратите паднаха. Народните представители гласуваха единодушно. Обществото изръкопляска. Похвали ни и еврокомисарят Франко Фратини. Магистратите у вас не бива да бъдат недосегаеми, каза той и отлетя за Брюксел, почти докоснал душата на българина. Душа копнееща за това да бъдат недосегаеми не само магистратите, но и депутатите, министрите, патриархът, че и президентът Първанов.

 
 
 
 
 

Пълен текст

 

Петък, 23 февруари 2007

 

Да прочетем заедно Конституцията ІІІ

 
   
 

Признавам, че закъснях малко с третата част, но моля да бъда извинен. Причината бе визитата у нас на Франко Фратини, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието, свободата и сигурността. Никога не е излишно да чуеш нещо повече за това как върви съдебната реформа у нас, да си свериш часовника с такава висопоставена личност. При това с богат опит като магистрат в родината си.

 
 
 
 

 

Пълен текст

 

Сряда, 14 февруари 2007

 

Какво, по дяволите, става ?

 

Тези дни получих мейл от моят приятел Румен Янев с линк към http://bezbakshish.hit.bg/ и CC до няколко човека, измежду които Кирил Маричков и Стефан Попов. Не ми хареса работата. Едно, за това "без бакшиш", което ми напомня стари времена. Второ, заради анонимното "групата възмутени граждани"

 

 

 

Пълен текст

 

Сряда, 14 февруари 2007

 

Да прочетем заедно Конституцията ІІ

 

Има два възможни подхода, когато разглеждаме проблема със съдебната власт у нас. Единият е, че някога, някъде, по някакъв начин, някой е допуснал сериозни грешки, които днес всички заедно трябва да поправим. Другият е, че на тази власт съзнателно `и бе извит врата още с приемането на Конституцията през 1991 година и че бившата комунистическа партия упорито пази статуквото в тази тъй важна област.

 
 
 

 

 
 

Пълен текст

 

Петък, 9 февруари 2007

 

НДСВ и БСП изтърваха контрола над таксиметровите шофьори

 

 
 
 

Нещо ми трепна отвътре като видях днес картинката пред парламента. Поразходих се, поогледах, мярнах една-две познати физиономии. Поколението се е сменило. Първо бяха "копърките" * онези, които през 1993 година започнаха протестите и беше създадена първата гилдийна организация. Те си отидоха с чест.

 
 
 

 

 

 

Пълен текст

 

Четвъртък, 8 февруари 2007

 
 

* Да прочетем заедно Конституцията І

 
 

 

 

Завчера влязоха в сила поредните промени в Конституцията. Видно е и от стенограмите, че опозицията направи каквото можа. Но само толкова. Защото нещата бяха предрешени. Предрешени не само от численото превъзходство на тройната коалиция и не само в пленарната зала, а далеч преди гласуването. Още през септември, когато Михаил Миков и останалите 146 народни представители внесоха законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията.

 
 
 
 

 

 
 

Пълен текст

 

Вторник, 6 февруари 2007

 
 

Защо съм спокоен за 4 февруари

 
 

Като нищо щях да пропусна 4 февруари, ако не бяха медиите. Интересна,  и най-важното културна дискусия се завъртя около датата и събитията, които я предхождат.  Не бих пропуснал да се включа, макар да не съм кой знае какъв фен на тази дата.  Ех, празнувал съм,  не е да не съм. Например първата годишнина. Мисля че беше в ресторанта на Чифлиджанов,близо до  хотел "Хемус".

 
 
 

 

 

 

 

 

Пълен текст

 

Четвъртък, 1 февруари 2007

 
 

Анатомия на един невъзможен компромис*

 
 

Тези дни гледах в предаването на Милен Цветков в Нова телевизия интересен сблъсък. От едната страна бяха Георги Ангелов и Мартин Димитров, двама млади икономисти, които вероятно познавате. От другата --  Духомир Минев, социолог, някога заместник-министър на труда и социалната политика в правителството на Филип Димитров, понастоящем привърженик на тезата за изцяло дирижирания български преход. Дирижиран от бившата номенклатура, разбира се.

 
 
 
 
 

 

 
 

Пълен текст

   
 

Понеделник, 29 януари 2007

 

Ако бях гражданин

 
 

Размисли по повод промените в Конституцията

 
 

Мина второто четене на промените в Конституцията. Както се очакваше мнозинството потвърди изключителното право на родната бюрокрация да зачева, ражда и отглежда законите. Включително и обществения договор. Онзи договор, страна по който в свободния свят могат и трябва да бъдат единствено гражданите. Такъв въпрос у нас, обаче не стои. Прокарвайки макар и трудно инспектората, мнозинството, доминирано от бившите комунисти подчини окончателно съдебната власт. Малко по-късно, също така безцеремонно, но вече с известна доза насмешка гласува така наречената фискална децентрализация. В съответните г р а н и ц и, които ще определи законът. Кой знае защо опозицията подкрепи с гласовете си тази откровена подигравка с местната власт и разбира се с гражданите.

 
 
 
 
 

 

 
 
 

Пълен текст

 

Понеделник, 22 януари 2007

 

Защо опозицията бяга от актуалния вот
 на недоверие на кабинета

 
 

Опозицията готви вот на недоверие във връзка с политиката на кабинета в областта на здравеопазването.  И сигурно има защо. Най-вероятно такъв вот би могъл да бъде гласуван и по отношение на  осигуряването като цяло. Същото би могло да бъде и по отношение енергетиката, където през последните месеци се натрупаха огромни проблеми. И.т. и .т.н. Но защо, питам се, ДСБ и СДС бягат от истинския провал на правителството -- борбата с организираната престъпност и корупцията. Защо ? Дали, защото не са достатъчно показните убийства за изтеклия период ?

 
 
 
 
 
 

Пълен текст

 

Петък, 19 януари 2007

 

Всичко е ясно, но не съвсем

 

Повод предстоящите промени в Конституцията

 

Задава се второто четене на промените в Конституцията. Мисля да проследя внимателно процеса и да споделя някои неща в този сайт. Не че имам кой знае какви надежди. Знам какво ще бъде развитието. Що се отнася до съдебната власт,  следователят ще си остане магистрат, прокурорът ще продължи да влияе върху кариерата на съдията, инспекторатът ще се разположи удобно между политическите лобита и ще вземе своето в голямата корупция. Знам също така, че най-сетне и в общините ще вържат по една червена панделка по случай данъчната независимост и ще чакат да видят колко ще пусне капкомера след промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

 
 
 
 
 

 

 

 
 
 

Пълен текст

 

Четвъртък, 18 януари 2007

 

Скандалът е човешки

 
 

След сутрешното включване на Едвин, Кин Стоянов и Александър Йорданов при Бареков,  скандалът около книгата на Хана май окончателно заприлича на политически. Какъвто не е. Нека ме извини Йорданов, но едва ли е в действие някакъв план за отстрелване на големите личности на българския преход. Както не бих се съгласил с Данчо Василев, че зад тази работа стои Иван Костов. Нещата са далеч по-прости. Доколкото познавам Данчо в едно бурно време, когато и лошото и хубавото се проявяваше у хората далеч по-отчетливо, той в никакъв случай, ама в никакъв случай не е злодей. Така, че няма кой да повярва на Хана за насилването или което и да е друго от издевателствата, които описва в книгата. Поне измежду онези, които по-малко или повече познават Йордан Василев. Но проблем -- има. Утре ще отида на премиерата, ей така, за да го подкрепя, но не бих му го казал. Може би, ако седнем на чашка ракия. И пак, не съм сигурен. Но на вас ще го кажа: не очаквайте винаги големите личности да са и перфектни родители. Както и обратното, разбира се. Мисля, че Данчо си е виновен. Така, както и аз ще съм си виновен, ако дъщеря ми някой ден се отнесе по сходен начин с мене. Така е. Винаги родителите са виновни. И все пак, това не биваше да му се случва на Данчо.

 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Четвъртък, 18 януари 2007

 

Какво да им гледам на кметовете

   
 

Онзи ден 300 души кметове минаха по улиците на София. После част от тях се извървяха и по телевизиите -- кабелни и ефирни. Наистина забележителна гледка. Грях ми на душата, но си мисля какво ли би станало, ако гръмнат някой съветник., като се има предвид, че общият им брой за страната е 5 252 души. За мене те, барабар с кметовете -- общински и селски, наистина са души. Мъртви души. Ако измежду тях имаше поне един жив, то ние гражданите непременно щяхме да разберем. По това, че нямаше да мънка и да ни обяснява непрекъснато как трябва да тече диалога между местната и централната власт и как ще се решат проблемите с така наречената финансова децентрализация, а по това, че щеше да отвори дума за скелета в гардероба. За планираната и систематична разправа с местното самоуправление в България.

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 

Пълен текст

 

Събота, 13 януари 2007

 

Включете и държавата в кръга на запозрените за убийството на кмета Янко Янков

 
 
   
 

Необходима ни е власт, която създава среда за развитие, а не такава, която преразпределя дефицити -- отбелязва вчера в своя политически дневник Димитър Аврамов. Също така вчера, в "Дневник" се появи непубликуван разговор с кмета на Елин Пелин Янко Янков. В този него има един любопитен детайл -- при встъпването си в длъжност кметът заварил около 15 000 дка общинска земя и успял да я докара до около 40 000 дка след люта битка с Министерството на земеделието и горите.

 
 
 
 

 

 
 

Пълен текст

 

Четвъртък, 11 януари 2007

 

Бяха ли организирани протестите през януари 1997

   
 

Като се присъединявам към всичко казано от Петър Стоянов в неговия блог по повод 10 януари ми се ще да направя едно, струва ми се съществено уточнение. По повод на твърдението, че СДС не е организаторът на протестите. Разбирам прекрасно какво иска да каже лидерът на СДС. Разбирам, че той иска да отбие инсинуациите за предварителна организация, режисура и планиране на Раковски 134. Само че има опасност много хора да го разберат буквално.

 
 
 
 
 
 

Пълен текст

 

Сряда, 10 януари 2007

 

От 14 декември до 10 януари и по-нататък

   
 

Както мнозина софиянци и аз видях и изживях събитията през зимата на януари 1997 година. Главата ми е пълна с впечатления и неразказани случки и истории от тогава. Може би ще успея до края на деня да разкажа някоя от тях. Например за синята кола с високоговорителите, която набедиха за радиокола на "Дарик" и която година по-късно бе курдисана във фоайето на НДК по случай националната конференция на СДС.

 
 
 
 
 
 

Пълен текст

Петък, 29 декември 2006

 
 

А гражданите под прикритие ?

   
 

Знам, че в тези празнични дни не ви е до темата, но какво да се прави. Едва днес ми остана време да прегледам Закона за достъп до досиетата на бившата ДС. Естествено, че в закона липсва морално осъждане на комунистически тайни служби /то и в предишния нямаше/. Липсва също, каквото и да е целеполагане. Имам предвид това, че в него не е развита по-широка трактовка, а именно, че разкриването на тези архиви има редица цели, свързани с политически, правни и исторически изследвания на миналото.

 
 
 
 
 

 

 

Пълен текст

   
 

Вторник, 26 декември 2006

 

По Коледа преди 17 години

 

Честито Рождество Христово ! Мир и любов в домовете ви! Същото желая и на себе си. Мир /смирение/, за да проумея преходността на нещата. Любов, за да не гасне надеждата в изначалния промисъл и онова, което ни прави вечни.  Понякога не е трудно да си в хармония в себе си. Искам да кажа, че понякога направо я живееш и дишаш. Така беше навръх Рождество 1989-та. Още от Бъдни вечер хората се трупаха в пространството пред паметника на Незнайния войн и около храма "Св. Александър Невски".  Бяха започналите Коледните бдения. Помните ли ги ?

 
 
 
 
 
 
 

Пълен текст

 

Петък, 15 декември 2006

 

Какво се случи на 14 декември 1989-та

 
 

Малко хора знаят каква битка се разрази между лидерите на СДС дали изобщо да има жива верига на 14 декември 89-та. Някои от участниците в сбирката в дома на Абрашеви /Люлина и покойният и съпруг Божидар / не са живи, други по обясними причини мълчат.

 
 
 
 
 

Пълен текст

 

Четвъртък, 14 декември 2006

   
 

Кой какво имаше да губи на този ден

 
 

Днес сутринта гледах Евгени Михайлов в БТВ. Отново чух добре познатата теза за това, че на 14 декември 1989-та едва ли не сме извадили късмета и сме се разминали с кръвопролитието. Странно. Ако продължа по логиката на Евгени ще излезе, че през онази бурна есен поне няколкото пъти сме вадили жокера. Например с това, че първия демократичен /боже опази!/ митинг се състоя не на 16 ноември, когато бе насрочен пленумът на ЦК на БКП, а на 18 ноември.

 
 
 
 
 
 
 

Пълен текст

 

Четвъртък, 7 декември 2006

 

Трябва ли да празнуваме

   
 

Да погледнем сериозно на 7 декември, това значи да приемем, че учредяването на коалицията СДС е следствие от наличието на организирана съпротива срещу комунистическия режим в България. Както е известно у нас, за разлика от повечето източноевропейски страни, такова движение нямаше. Точно обратното.

 
 
 
 

Пълен текст

 

Сряда, 6 декември 2006

 

Десният проект -- една невъзможна дилема

   
 

Не знам дали имате това усещане, но в темата за дясното има нещо болезнено, нещо недоизказано и в някаква степен дори криминално.  Има нещо, за което лидерите упорито мълчат. Има нещо, което обърква самите нас, хвърля ни в отчаяние, принуждава ни понякога да прехвърляме собствените си отговорности в областта на народопсихологията и конформизмът на българинът. Понякога, но съвсем рядко, нормални хора, мислещи, и най-важното достатъчно честни пред себе си хора,  успяват да формулират и да изкажат публично това усещане.

 
 
 
 

Пълен текст

Copyright @ 2006 Plamen Darakchiev