Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Изкуство или занаят ?

По повод тънките сметки в СДС напоследък

Тези дни СДС е на път към хаоса. Така е, когато в една партия съжителстват клиентелизъм и безпринципни сметки от една страна и опит за придържане към политическите ценности на партията - от друга. Какъв може да бъде изходът при липсата на каквото и да е време, пък и ресурс за реформа вътре в СДС от страна на новото ръководство ? Компромисът, разбира се. И по отношение на идеите, и по отношение на коалирането, и по отношение кандидатите. Виждали сме го и друг път в синята партия. И то в най-жалките му форми.

Кой печели и кой губи от вечните компромиси? Струва ми се не зле да се обърнем към един специалист по въпроса. Става дума за известната американска изследователка на модерното общество Айн Ранд. Ето от едно нейните три правила за връзката между принципи и цели, формулирани в есето „Анатомия на компромиса”:
…………………………………………………………….
„2. Когато противоположни и базисни принципи са ясно и открито дефинирани, това действа в изгода на рационалната страна; когато те не са ясно дефинирани, а се крият или заобикалят, това действа в изгода на ирационалната страна.”

Остава само да добавя, че в нашия случай същият принцип е валиден не само по отношение на различията вътре в синята партия, но и що се отнася до нейното евентуално сътрудничество с партии от управляващата коалиция. Пък и с партии, чиито идеи узнаваме само е единствено от устата на техните лидери.

Ето защо, няма много време за новия лидер на СДС Пламен Юруков. Политиката наистина е и з к у с т в о на възможното. Но, ако той забрави за принципите, със сигурност ще си остане занаятчия. Политическата гилдия, както е видно през последните 17 години, никак не е ревнива. И охотно издава сертификати на нови съдружници.