Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Гласове постфактум

Вчера Явор Дачков обяви, че няма да подкрепи десният алианс в София и съответно неговия кандидат за кмет Мартин Заимов.? Позицията на главния редактор,предопределя и поведението на „Гласове” по време на кампанията. Жалко, защото това е един от малкото стойностни седмичници, чиято подкрепа не е без значение за десницата в София. Разбира се, Явор има своите аргументи и те са свързани най-вече и преди всичко с компромисите при съставянето на листата на общинските съветници. Бих приел веднага позицията му, ако съществуваше алтернатива. За съжаление самостоятелното участие в изборите на ДСБ /а и на СДС, естествено/ би гарантирало изключителен комфорт на Борисов и Аспарухов – от една страна. От друга страна, неизбежното слабо представяне на двете десни партии поотделно, обрича на провал новоизбраните ръководства. И, както се казва в един нелош руски филм — таборът отива в небето.

Разбира се, дори и този висок залог не би бил оправдание, ако двете партии пренебрегнат принципите в своите програми, а също така мнението на софиянци. И то не само на тези, които ще гласуват. Дали това ще стане, предстои да научим само след няколко дни. Сигурен съм, че ако десницата не даде ясна оценка за управлението на София през изтеклия мандат, ако не формулира отчетливо защо е против статуквото и как то ще бъде радикално променено, мнозина ще последват примера на Явор Дачков. И това вече ще бъде акт на самозащита и на съхраняване на личното достойнство и убеждения за всеки един от тях.

Ето защо, аз лично очаквам да чуя ясно програмно тълкуване, на тежката квалификация, която изрече преди няколко дни десният кандидат за кмет по адрес на управлението на София, „безхаберие, далавера и бездарие”. И това е единственото доказателство, че компромисът е принципен.

Впрочем, това май трябваше да стане преди съставянето на листата. Нещо, за което трябваше да настояват всички.

Включително Явор.
—————————————————————————————
? „Полет над кукувиче гнездо”, Гласове”, бр. 38, 21-27 септември 2007 год.,