Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Добрият кмет е шанс. И то не само за софиянци

Днес забелязах постинга на Митко Аврамов „Сбогом на шанса за добър кмет на София”. Знам, че не е прието тук да се коментираме един друг, но тъй като въпросът е принципен ми се ще да внеса малко яснота.

Прав е Митко, че София ще нараства и че в никакъв случай хората не бива да се делят. Но за съжаление законодателството предвижда друго – едни имат право да гласуват за кмет на София и съветници, т.е. да участват пълноценно в работите на града – други не. Също така, някои плащат данъците /граждани или пък фирми/ тук в София и имат принос към бюджета – други не. В този смисъл, където и да не по света и за който и да е кмет, няма да е приемливо един град да расте количествено само поради това, че мнозина търсят препитание в него. Разбира се, в една свободна страна всеки има право да се самоопредели по отношение на това къде, в кое населено място носи своите ангажименти като гражданин. Ако питате мен, аз бих искал тези половин милион или пък повече пребиваващи в София наши и чужди и граждани да направят своя избор. В полза на София, разбира се. Но едно е моето желание, друго е тяхното евентуално решение.

Това решение, разбира се, зависи в голяма някаква степен и от работата на Общинския съвет и съответно на кмета. От една страна, поради особеното положение на София /и особеностите на унитарната и силно централизирана българска държава/ общината ще трябва да се съобразява с притока на хора. И, разбира се, да взема съответните решения, свързани с градоустройството, пътната мрежа и инфраструктурата. От друга, обаче, местната власт трябва да създава и достатъчно предпоставки, така че тези хора да пожелаят да се заселят трайно София. Да я обикнат, да останат, да поемат ангажименти, да участват в работите на града.

 Аз мисля, че това иска да каже Мартин Заимов. Искам също така да уверя Митко, че ако след някоя и друга година се окаже, че в столицата живеят поравно постоянни жители и временно пребиваващи, това ще бъде проблем. И че този проблем ще трябва да бъде решаван от кмета. И то по начинът, който посочих по-горе.