Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Първите седем месеца на демокрацията

Малък конспект по история на най-новото българско време

Днес е ден за размисъл. Не за избирателите, които криво-ляво свършиха своeто преди броени дни, а за историците. Не за друго, а защото все още много въпроси тегнат над първите седем месеца на демокрацията у нас. Казвам седем месеца, защото събитията, под чийто знак живеем и днес се развиха тъкмо в този период – 10 ноември 1989 година – 14 май 1990 година, когато бе проведено последното заседание на печално известната Кръгла маса.
Поне според мен, този период бе белязан от седем тежки грехове на тогавашната опозиция:
1. Дирижираният от Политбюро на БКП митинг на 18 ноември 1989-та – като време, като място и като искания на опозицията.
2. Учредяването на коалиция, а не на монолитно антикомунистическо движение подобно на другите източноевропейски страни.
3. Разпускането на митинга на 14 декември от лидерите на СДС.
4. Спирането на втората вълна на нежната революция и националната стачка в края на декември, заради Кръгла маса, а не заради преговори за избори и мирно сдаване на властта от комунистите.
5. Отказ от избори през пролетта на 1990 година и щедро предоставяне на време на полуразпадналата се БКП за окопитване и провеждане на когрес и преименуване.
6. Морален крах на СДС и мълчание за така наречения възродителен процес по време на събитията в и надигането на надигането на национализма, провокиран от БКП в края на декември 1989 и януари 1990 година.
7. Приемане на предложението на БКП за Велико, а не за обикновено народно събрание и отказ от коалиционно правителство, което да бъде гарант за честността на изборите.
За някои от тези грехове съм писал достатъчно в този блог. За други мисля да го направя през идните, много подходящи ноемврийски дни.
Но моето мнение не е меродавно. Аз не съм историк, нито пък журналист.
И никога няма да бъда, ако ми бъде позволена тази перифраза на изпятото от Кирил Маричков.
Това искам да добавя като гледам какво пише в учебниците и в други дебели и потресаващо нагли книги.

------------
Снимка: вестник "24 часа"