Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Дим да ме няма

 

В предишен постинг споменах, че печеливша за изборите догодина е тройната комбинация: власт, собствено правосъдие и Данко Харсъзовци (по днешному – групов отговорник за застъпниците). Сега трябва да уточня, че става дума преди всичко за Четвъртата власт.
След правосъдието, огняро интелигентите вече са в офанзива и на медийния фронт. „ГМ Прес” скоростно купи издателска къща „Марица”, собственик на едноименния пловдивски всекидневник и на благоевградския „Струма”. Кои са „ГМ Прес”, четете тук и тук.
Сега, когато под мостовете на Марица в града на тепетата ще текне мастика пещерска, казвам ви – пак аз съм виновен. Някъде в зората на демокрацията си немах работа, та седнах един ден във „Видинска среща” да чуя плановете за нов вестник на Атанас Спасов *. Когото по това време бях осиновил за известно време. Слушах, слушах, пък накрая му казах: „Каква алтернатива, бе Наско? В тоя град, столица на Източна Румелия, някога е излизал един славен вестник

 

И в него са писали дядо Вазов, Иван Евст. Гешов, Константин Величков, Михаил Маджаров и пр и пр. След няколко седмици, пловдивският всекидневник, издаван от него и от Степан Ерамян тръгна. Не с името „Алтернатива”, а както си му е реда.
Шегата си е шега, но аз все пък съм невинен. Не съм виновен за това, че в България концентрациите на медийния пазар се регулират от общото антимонополно законодателство. Същото, което регулира концентрацията на пазара на мляко, кашкавал, захар и всички останали сектори. Някои от тези неща може и да ви се виждат скъпи. Но колкото и да раздавате по време на кампанията, няма да спечелите, ако нямате медии. У нас – може. В САЩ, например –не. Вярно, там бе отменен законът, който забранява една компания да притежава едновременно вестник и електронна медия на един и същ пазар. Но пък нямате никакъв шанс, ако решите да го направите в щат Небраска или пък Северна Дакота. Също така ще имате проблем дори само, ако опитате да отворите втора електронна местна медия. И ред други неща, все свързани с конкуренцията и конкурентноспобността. Неща, върху които стара Европа все още размишлява
А междувременно, докато другият Цецо, Ирена Кръстева и присъдружните им волейболисти пазаруват, в СЕМ имат друга работа. И стриктно следят да не би някой да напсува публично в електронните медии.
В парламента пък, опозицията чака Законопроекта за печата, който премиерът Борисов е възложил, дето се вика на пожар.
А мен – дим да няма. До тук съм за днес.
И без това е петък.
  ----------------
* През далечната 1990 година Наско Спасов, бе уволнен от вестник "Шипка", партийния орган на Хасково. Заедно с Пламен Асенов, Петър Бойчев и други колеги. В условията на все още действащия указ за жителството, все пак назначихме Наско в "Демокрация". После работи и в "Дебати". Сега той може да ме осинови, но не ще.:)