Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Какво рискуват интелектуалците

У нас няма за кого да кажат като за покойния проф. Бронислав Геремек: „Този е професор по обществени маргиналии и безредие в средновековен Париж”. Поне към днешна дата. Колкото и да критикуват дясното и дори да странят от него, интелектуалците в България вече са поразени също като него от вируса на примирението. И доколкото чуваме критики в публичното пространство, то те се отнасят до отделни елементи на политическата система. И цялата работа заприличва на някогашната измишльотина за голямата и малката правда. Голямата – политическата система, а значи и демокрацията е вън от обсега на критиката и отрицанието. Позволеното в дневния ред е малката правда – купуването на гласовете, корупцията в отделни сектори, състоянието на партиите и пр. и пр. А с какво се е променила България от времето, когато 159 интелектуалци у нас подписаха обръщение към народните представители, които останаха в парламента, за да подпишат Конституцията. Ето и откъс от него: Приятели, свободата не е факт. България е все така оплетена в мрежата на комунизма, която трябва да разкъсаме. „Срамът по челото” остава. БСП подготвя зад гърба ви нов и много опасен българо-съветски договор*, който ще регламентира вечната ни изолация от Европа. БСП изнася тайно последните богатства на България. БСП не връща откраднатите милиарди, не се разкайва. БСП подготвя нови манипулации с общественото мнение, нови провокации срещу опозицията, подготвя своето икономическо господство при нови обстоятелства, поддържа етническото напрежение, прогонва от родината цвета на нашата интелигенция, на нашата младеж. Кръвта на България изтича.
Приятели, те са хитри, цинични и безскрупулни. Вие пак ще бъдете измамени, вие сте само удобен параван. България се нуждае от бързи избори, от нов въздух, нови хора, нови идеи, нов образ пред света. „Не наливайте ново вино в стари мехове” – съветва Спасителят. Ние не вярваме, че виното на демокрацията, налято в комунистическия мех, ще бъде истинско.
Ако останете дне
c в парламента, ще ви осъдят потомците, историята! Защото утре може да е късно. Нима ще чакате умората и апатията да сломят духа на хората, да изгубят те своята вяра в големия съюз на опозицията ? Не е ли точно това целта на комунистите ? Ала и те се лъжат, мислейки, че гибелта ще е единствено за нас. Властта на комунистите ще донесе всеобща гибел.
-----------------

Мисля, че това е най-достойният акт на българските интелектуалци от края на миналия век.  И още не е късно за мнозина от тях, живи и здрави към настоящия момент да се сдобият с прозвището  „професори по безредие”.  И да бъдат поканени отново на закуска. Този път път от Никола Саркози.

Впрочем ето и пълния текст на писмото с имената на подписалите се.
---------------------------------------
* Вярно, българо-съветски договор няма, но само защото няма и Съветски съюз. А изолацията не е от Европа, а още по-неприятна – вътре в самата Европа.