Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Защо Цветанов ходи цивилен, кой провали Прехода и прилично ли е съдия да назначава съдия

По конспиративни съображения

 

Конспирацията е принцип в дейността на вътрешното ни министерство.. Не, не мислете, че се шегувам. Нямам предвид разследването на убийството на Мирослава, нито това на Яна Кръстева, още по-малко – случаят с маскираните полицаи, които нахлуха в дома на семейство Начкови. Конспиративността в действията на ведомството си съвсем законна и се разпростира върху цялостната му многостранна дейност. Тя дори е записана като основен принцип черно на бяло в чл. 5, ал. 5 на Закона за МВР.

Ето защо не се учудвайте, ако понякога по такива съображения телефон 112 не ви отговаря. Или пък ако министър Цветанов шества по телевизиите цивилен, макар че говори предимно за полицейските работи. Също така забравете за подслушването на Ваньо Танов и премиера, за разследването на побоя в Кърджали над семейство Мустафови, както и за ред други случаи, в които съгласно закона МВР „съчетава гласни и негласни методи”.

Вместо това, си припомнете неостаряващия виц за днешната милиция, която не бие, но пък вчерашната налага здраво. И си помислете дали проблемът може да бъде решен с оставката на министър Цветанов. Както вече поиска организираната.. пардон, опозиция. По израза на министъра в сутрешния блок на БТВ.

Да кажем,че проблемът е само в министъра, е да се правим, че това не е суперведомството, което не е мръднало от социализма насам.

 

Че двете специални служби в него – ГДБОП и специализирана дирекция „Оперативно технически операции”, т.е. подслушването – периодично се отчитат пред гражданите или поне пред тяхното представителство в парламента. Че не сме на първо място в Европа хем по брой полицаи на глава, хем по размери на корупцията. Че не плащаме скъпо и прескъпо за служителите на най-привилегированото ведомство, докато чакаме отговор на въпроса кой е подпалил автомобила ни пред блока. Че най-накрая не българската, а афганистанската опозиция е дало рамо на управляващите за основния ремонт на Закона за МВР през 2010 година. И ексик ни накрая конспирация в Закона за вътрешните работи на МВР. Представете си: в закон на страна, членка на Европейския съюз пише, че един политически орган, едно министерство има за свой основен принцип конспирацията. Ако питате мен, дори само за това, на всеки един от 240-те депутати немедленно трябва да им бъде връчен тапешник. От тези, които се продаваха едно време по панаирите. И на живо по БНТ, един по един, ритуално и символично да се гръмнат на амвона под председателския президиум. Цецка Цачева – последна. За да има ред в пленарната зала.

 


Всяка коза за свой крак

 

Най-сетне съдиите се престрашиха и поискаха структурна реформа във Висшия съдебен съвет. Предложенията на Съюза на съдиите са много точни, не изискват конституционни промени и са право в целта. А тя е обособяване на отделни колеги за съдиите от една страна и за прокурорите от следователите – от друга. На пръв поглед нещата изглеждат невинно, но това съвсем не е така. Колкото по-компактно се движат в кариерата си съдии и прокурори, толкова по-лесно ръката на управляващите отделя от навалицата онези, които трябва да станат началници. Ето защо, аз си мисля, че на тях не трябва да на баир на лозе. Следователно ще го отнесем, както в междинния доклад през февруари, така и в по време на юлските жеги. Все пак, работата на Съюза на съдиите не е доизкусурена до края. Всяка коза за свой крак не е най-добрия принцип, когато става за структурната реформа в съдебната власт. Ако нещо виси над главата на съдиите като дамоклев меч, то това централизираната и поради това лесно управляема прокуратура. Също така не мога да разбера и предложението за реформа на начинът, по които съдиите избират членове на Висшия съдебен съвет. За да може той на свой ред да назначава нови съдии. Някак си е неприлично, ако питате мен. Даже нахално.


Кой е виновен за Прехода

 

В съботния ден в предаването на Карбовски. Насреща Луджев. Въпросът на водещия: кой е виновен за провала на прехода?. След кратко колебание, някогашният експерт,министър и вицепремиер на някогашното СДС, вдига ръка и започва да отмята пръсти: ръководителите на БСП, ръководителите на СДС, ръководителите на ДПС и.т.н. Може да ви звучи странно но най-доволни от това изреждане би трябвало да бъдат на „Позитано” 20. Да са виновни и да носят отговорността заедно със синята опозиция е тяхна отколешна мечта. Ще рече човек, че вълкът и овцата, кротко са пасли на зелена поляна в очакване на синия изгрев. Ах, ако можеше да се надигне от гроба Луканов, сигурно щеше да разцелува синия стратег. Само че аз знам едно. Както вчера, така и днес, виновни са тези, които не сбъднаха промяната, а не онези, които ни натресоха перестройката. Най-невинният е премиерът Борисов. Щото иска и едното, и другото.