Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Нежна ли ще е есента ?

Отговорът на социолозите е – не. Близо две трети от българските граждани не искат предсрочни избори. И съответно нямат желание да излязат на улицата, за да подкрепят идеята.eco4.jpg Още по зле е положението сред политиците от опозицията. Въпреки събраните над 1 млн подписа, сред тях няма особена надежда, че гражданите могат да ги потвърдят с присъствие на някои познати места, като пл. „Александър Невски”, например.  Въпреки някои­ плахи въздишки и припомняния на 1997 година и медийните анализатори не очакват есенни изблици на гражданска нежност към управляващите.
Да, ама не, казваше едно време Петко Бочаров. /Дано да е жив и здрав, не съм го чувал и виждал отдавна/.  Не за друго, а защото разминаването не е само между гражданите и политиците. Същото е положението и що се отнася до социолозите. От една страна те констатират драстичен спад на доверието към институциите и към политическата система като цяло, от друга упорито продължават да сондират отношението на гражданите към правителството и евентуалното им желание да го бутнат.
Питам се, какво ли би станало, ако социолозите зададат истинският въпрос, т.е. ако заместят предсрочни избори, например с правова държава ?  Имам известни предположения, какво би се случило при такава хипотеза и възнамерявам дори да ги споделя тези дни.
А дотогава, ето моята програма за идната седмица:

7 октомври, понеделник 11,30 часа, базиликата „Света София”. Панихида в памет на Анна Политковская. 12,30 часа – протест пред „Дом на Москва”, ул. „Раковска” № 92, на пл. „Триъгълен” пред паметника на Иван Вазов и ДСК. Организатор Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”­
7 октомври, понеделник, 19, 00 часа, пилоните на НДК. Национална шествие за природата, организирано от „Граждани за Рила” и „За да остане природа в България”
11 октомври, събота, 11,00 часа, пл. „Александър Невски”. Общоевропейски ден за протест срещу подслушвачи, а у нас и срещу ч у к о в е т е.  Ще бъде погребана Конституцията, както си му е реда -- с оркестър и опело. Ще се ходи и на нейното лобно място – сградата на Европейската комисия в София. Организатори –
svobodata.org и други опасни сайтове.

П.С. На 12 октомври пък ще има голямо струпване на граждани на стадион „Васил Левски” по повод 26-тия традиционен столичен маратон. Има 3,5 километрова дистанция за любители. От съобщенията в медиите, обаче не е ясно трасето нито финала. Най-вероятно мнозина биха се включили, ако крайната цел е ул. „Черковна” 90, т.е. сградата на ДАНС.

<!