Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Конституция за всеки

или за това как да си направим Основен закон с подръчни средства

Ако в тази следизборна суматоха мафията се хване отново кобура и реши да ни нацели с още една Конституция, не берете грижа. Можете да я изпреварите и да извадите вашия проект по-бързо даже и от Били Хлапето. По метода "Конституция за всеки", подсказан ми тези дни от Тони Цонева в един неин ироничен коментар по темата.
За преамбюла изобщо не се безпокойте. Пишете първо едно „Ние, народът….“, наместо сегашното „Ние, народните представители…“. След това, примерно отваряте преамбюла на Конституцията на Словакия, оставяте имената на светите братя Кирил и Методий, заменяте Велика Моравия с Велика България и притуряте по ваш вкус някое и друго изречение за славното минало и 1300-годишната ни история. Ако решите да оставите изречението, в което се казва, че в Словакия живеят мирно и свободно всички национални малцинства и етнически общности, ще ви се наложи да си наемете охрана и съответно малко да се охарчите. Най-вече заради „юнаците“ на агент Иван и ордата на фюрерчето, които непременно ще се струпат под прозорците ви.
От тук нататък първото, което трябва да направите е да съберете семейния съвет и да получите неговия вот. Ако изборът измежду монархия, президентска и парламентарна република е в полза на последната, значи все още можем да заложим на социолозите в техния прастар спор с метереолозите.
Второто е да проявите необходимата съобразителност и да си спестите къртовски труд. Просто следвате примера на чехите, които в своята предишна Конституция бяха измисли гениален номер. В нея липсваше раздел за правата на човека и гражданина, който по традиция заема кажи-речи една трета от текста в конституциите по света. Наместо това там имаше едно изречение, с което бе постановено, че двата пакта (за гражданските и политическите прави и за социалните, икономическите и културните права) са неразделна част от Основния закон.
Следва така се каже служебната част -- знаме, химн, девиз, столица и пр. Тук също няма да имате проблем. Освен, ако не сте от града на болярите и не смятате, че дошло време да си връщаме старата столица.
Прибавяме към всичко това раздела за местното самоуправление в сегашната Конституция. С едно малко, но съществено допълнение, а именно – че не само общините, но и областите разполагат със свое самоуправление.
И ето ви до тук -- половината Конституция, даже и повече.
От там нататък вадите калъчката – разсичате парламента на две части (горна и долна камара), после – прас и прокуратурата (барабар със следователите) и съответно ги пращате в изпълнителната власт. Пътьом, разбира се, изчиствате и раздела за Конституционния съд, който е излишен лукс при наличие на горна камара в парламента.
От тук нататък остава часовникарската работа и разделението на властите. Т.е. онази тайнствена фина настройка, известна още като checks and balances.
Нея, обаче можете да оставите спокойно на професурата. Но не онази, която си налягаше парцалите по време на протестите. А на професорите, които туриха свирките на врата и излязоха на улицата.
Виждате ли, не е сложно ! Хайде, успех !

image_attache: